metformin hydrochloride prolonged release tablets Dīglūr

Reggeli gondolatok 05.21

A bibliai őstörténetek nagyon tisztán szólnak hozzám. Még mielőtt hittem, a Bibliát nagyon régi mára érvénytelenné vált könyvnek tartottam. Azóta a Mózes első könyve (Genezis) egyik kedvenc bibliai könyvem lett, mert annyira mai és olyan erősen szól hozzánk. Erre akkor jöttem rá amikor  egy Lázár Ervin riportot hallgattam. Ugyanonnan származunk (és még Illyés Gyula, Németh László és  püspökünk is )  és gyermekkorom nyarai még elérték az a világot és időt amiről a nagy mesemondó  beszélt. A meséről és a fantáziáról kérdezték, és azt mondta, hogy abban a mezőföldi mikrokörnyezetben a valóság és a mese nem volt élesen szétválasztva. Nem volt a tény a hit és a kétely megkülönböztetve. Ennek az volt a következménye hogy egy sokkal élőbb és spirituálisan  nyitottabb világban éltek az emberek. Ha valaki beteg volt akkor imádkoztak érte és a meggyógyúlt a beteg akkor nem kezdtek egy csodakivizsgálásba:,, Most a gyógyszertől vagy az imádságtól gyógyult meg a beteg? Vagy csoda történt? Mi is a csoda? Mikor várható a csoda? stb.stb.”   

 

Gyermekkorom nyarait ott töltöttem és  hetekig kerestem a mocsárban az elsüllyedt  német tankot, benne a kisbabányira összesült német katonával,  de még világosban hazamentem mert a nádasban lakott a lúdvérc és a nádifarkas akitől  a mi kutyánkat is származtatták a falubeliek. Hallottam orosz katonákról, betyárokról, kommunistákról,  dél amerikai családi kalandokról, halott gyerek feltámadásáról  és láttam a tévében (az utcában egy tévétulajdonos volt és vagy 10 szomszéd felnőtt lábainál ülve néztem velük) a  rakétakilövést ami miatt megijedtek, hogy a rakéta hegye ki fogja lukasztani a földet körülvevő burkot és elszökik a levegőnk.  Abban a nagyon elzárt és elmaradott világban minden természetes és közeli volt: Isten, a természet, a régi háborús történetek, családi kalandok. 

Aztán felvilágosultam az iskolában és megvakultam. Egy  jó időre elvesztettem az a látást ami ott megvolt gyermekként, de újra megtanultam Northrop Frye (https://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_Frye )-tól és a modern hermenetutikától, hogy a világ valójában olyan, amilyennek ott látszott: Isten tényleg jár kel benne, tényleg hallja az imáinkat, még szól is hozzánk és lehet hogy eszik nálatok egy bablevest is. Amiket régi meséknek olvasunk azok sokszor régi emlékek (Holnap elmondok két ilyet) és amikről azt hisszük hülyeség az néha igaz: A rakéták és a freon gáz (https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/TenyekKonyve-tenyek-konyve-1/1991-A791/kornyezetvedelem-C187/az-ozonreteget-karosito-anyagokrol-C19D/ ) és a repülők tényleg kilyukasztották a föld ózon burkát, és a nádifarkas is létezik és tényleg úgy néz ki mint nagyanyám akkori vagy az én mostani kutyám: https://hu.wikipedia.org/wiki/Aranysak%C3%A1l . A Genezis könyve szól hozzánk, nagyon erősen. Hallgassuk, olvassuk! 

 

Szeretettel: 
Balogh Tamás 

 
Ön itt van: Kezdőlap Alkalmak Reggeli gondolatok Reggeli gondolatok 05.21

Elérhetőségek

  • Tel/Fax: +36 28 410 191
  • Email:
    godollo@reformatus.hu
  • Levelezési cím:
    2100 Gödöllő, Szabadság tér 9.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


 

Lelkészi Hivatal

A Lelkészi hivatal hétfő, szerda, pénteki
napokon 8-12 óráig újra nyitva tart.
Telefon: 06 28 410-191

Látogatóink

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

Gyülekezetünk számlaszáma

10700196-44800507-51100005
Kérjük utalásánál a közlemény mezőben tüntesse fel az utcanevet és házszámot is.
Külföldi utalás esetén:
   SWIFT: CIBHHUHB
   IBAN: HU74-1070-0196-4480-0507-5110-0005