Reggeli gondolatok 05.09

A bibliai szereplők milyen szabadok a hitükben...Elképesztő.

Nézzünk Jónásra! Nagy kelletlenséggel elvégzi feladatát, de azt reméli hogy nem lesz eredménye, várja hogy Ninive elpusztuljon. Pedig látta a városban a nagymamákat és unokákat, a kapuban támaszkodó bácsikat, a dolgos embereket és az igavonó állatokat, kiscsibéket és cicákat. Nem fogadta őket a szívébe. Remélte hogy valami napalm eső fog rájuk esni és elpusztulnak mind a tűzben. Isten megpróbálja őt meggyőzni, drámapedagógiai eszközökkel: 

 

6Az ÚRisten pedig úgy rendelte, hogy nőjön ott egy bokor; az felfutott Jónás fölé, és árnyékot tartott a feje fölött, hogy megvédje a rosszulléttől. Jónás nagyon örült a bokornak.

7Isten azonban úgy rendelte, hogy másnap, amint hajnalodni kezdett, megrágja egy féreg a bokrot, és az elszáradjon. 8Amikor kisütött a nap, Isten úgy rendelte, hogy tikkasztó keleti szél támadjon. Jónás napszúrást kapott, ájuldozott, a halált kívánta magának, és azt mondta: Jobb nekem meghalnom, mint élnem!

9Akkor Isten ezt kérdezte Jónástól: Igazad van-e, amikor haragszol e miatt a bokor miatt? Ő így felelt: Igazam van! Haragszom mindhalálig!

Jónás mégis  teljes oldottsággal, szégyentelen gyűlölködéssel fordul Istennel szembe. Így fejeződik be Jónás könyve. Mintha azt mondaná a lelkipásztor,hogy remélem nem jönnek templomba, remélem nem nézik az interneten az istentiszteletet, remélem nem térnek meg, hadd szenvedjenek, megérdemlik azok a hitetlen ……………..(tetszés szerint beírható ide pl. kommunisták, jobbikosok, liberálisok, zsidók, cigányok, karizmatikusok, béeszesek, hitetlenek, stb.stb.). Csodálatos hogy mi mindent megengedhet magának egy hívő ember. Csodálatos hogy mekkora türelemmel van az Isten felénk. Miközben Jónás kicsit leszerepel, abban jót tesz, hogy megmutatja nekünk hogy mi minden fér bele a hitbe. A vita, az elakadás, az elégedetlenség, a makacsság, szeretetlenség, tiszteletlenség. Azt gondoljuk hogy így nem lehet Istennel beszélni. Pedig van amikor csak így tud az ember őszintén szólni Hozzá. Isten elviseli. Mert a hit árnyékos oldala a vita, az elégedetlenség, a lázadozás, a szeretetlenség. A vita egy inverz ima. Radikális megfogalmazásban: A hitetlen embernek csak az istenfélelem jut (elkerülni az Istent) de a hívőnek megadatott a ,,gyűlölet luxusa”. Ordíthat, toporzékolhat, ellentmondhat Istennek. Mert ha Isten  kibírta a szegeket, a töviskoronát, kibírja a mi rossz napjainkat is. 

 

Szeretettel: Balogh Tamás 

 
Ön itt van: Kezdőlap Alkalmak Reggeli gondolatok Reggeli gondolatok 05.09

Elérhetőségek

  • Tel/Fax: +36 28 410 191
  • Email:
    godollo@reformatus.hu
  • Levelezési cím:
    2100 Gödöllő, Szabadság tér 9.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


 

Lelkészi Hivatal

A Lelkészi hivatal hétfő, szerda, pénteki
napokon8-12 óráig újra nyitva tart.
Telefon: 06 28 554-821

Látogatóink

Oldalainkat 23 vendég és 0 tag böngészi

Gyülekezetünk számlaszáma

10700196-44800507-51100005
Kérjük utalásánál a közlemény mezőben tüntesse fel az utcanevet és házszámot is.
Külföldi utalás esetén:
   SWIFT: CIBHHUHB
   IBAN: HU74-1070-0196-4480-0507-5110-0005